נקי, זה פשוט – מהי קוסמטיקה נקייה וממה את חייבת להיזהר?
אחת המגמות החזקות ביותר שאנו רואים במוצרי קוסמטיקה בשנים האחרונות, מגמה שהתעצמה עוד יותר בשנת 2020 עם הופעת מחלת הקורונה, היא חזרה לפשוט ולנקי.
לקוסמטיקה נקשרים ביטויים שונים כמו "אורגני", "ירוק", "טבעוני", "טבעי"… הקוסמטיקה היא קבוצה גדולה של הגדרות, אבל למה בעצם הכוונה? ולמה זה טוב לנו?
מהי קוסמטיקה נקייה?
מוצר טיפוח המוגדר כ"נקי" צריך לענות על 2 דרישות בסיסיות:
- רכיבים לא רעילים ובטוחים לשימוש – מוצרי קוסמטיקה נקיים הם כאלו שניתן להשתמש בהם ללא כל חשש מנזק לבריאות. הרכיבים חייבים להיות לא רעילים ובטוחים לשימוש.
- תוויות קריאה וברורה בשקיפות מלאה – כאשר על תווית מותג הקוסמטיקה מצוינים כל הרכיבים בפירוט, אנחנו בדרך הנכונה. אך לא כל חברות הקוסמטיקה נוהגות בשקיפות מלאה וחשוב ויש לכך סיבות לרוב.
דוגמא נפוצה לחוסר שקיפות בתעשייה היא כאשר מציינים "תמציות ריח". תמציות הריח (Fragrance) אינם "רכיב", ואנו בהחלט יכולים להיתקל ברכיבים מזיקים ה"מתחבאים" תחת המונח הזה.
דוגמא נוספת להטעייה צרכנית היא במיתוג מבלבל. חברות עלולות להשתמש במילות מפתח כגון "טבעי" או "אקולוגי" על מנת לזכות בתשומת לב הקונה. לזה קוראים "כביסה ירוקה".
קוסמטיקה נקייה אינה מכילה רכיבים מסתוריים אלא כאלה שאתם מכירים ויודעים לזהות בקלות, ובפירוש אינה מתיימרת להיות מה שהיא לא. בלי מונחים מבלבלים ומילים ארוכות.
נקי ,זה פשוט!
האם ציפיתם לרשימת דרישות ארוכה יותר?
אולי ציפיתם למילים כגון "טבעי" או "אורגני"?
אך קוסמטיקה נקייה אינה מושלמת.
הביטוי בסך הכל אומר שנוכל לראות רכיבים מעשה ידי אדם ולא טבעיים, אך זה בסדר, כל עוד החומרים בטוחים לשימוש ולא רעילים. זה גם אומר שלא כל הרכיבים חייבים להיות "100% טבעיים" או "אורגניים", ללא חומרים משמרים וכו'.
קוסמטיקה נקייה היא קוסמטיקה ללא חומרים רעילים.
האחריות שלנו כצרכנים
במקום להתמקד במילים מפוצצות כמו "טבעי" או "אורגני", קוסמטיקה נקייה מתמקדת בהעלמת רכיבים רעילים משגרת הטיפוח היומית שלנו ככל הניתן.
קוסמטיקה נקייה היא גם המודעות שלנו כצרכנים. אנחנו, כצרכנים, צריכים להכיר את הרעלנים הנפוצים במוצרי הטיפוח והיופי שלנו וזו האחריות שלנו לשים לב מה מכילים המוצרים שאנו קונים.
ישנן מספר הנחות בסיס מוטעות בנוגע לקוסמטיקה נקייה שצריכים להבהיר:
האם קוסמטיקה נקייה חייבת להיות טבעית?
התשובה לשאלה היא לא. קוסמטיקה נקייה אינה חייבת להיות בהכרח כולה טבעית.
במשך זמן רב, כוכבי הקוסמטיקה הנקייה היו מוצרים הכוללים רכיבים טבעיים בלבד. "ללא חומרים משמרים" הוא בסך הכל עוד ביטוי מפוצץ סביב קוסמטיקה נקייה.
אנחנו חיים במאה ה-21 ומדע היופי מתפתח בקצב מדהים. כיום ניתן למצוא מניפה רחבה של חומרים סינטטיים ובטוחים לשימוש, מעשה ידי אדם, ואף חומרים משמרים בטוחים לשימוש. למעשה, כל מוצרי הקוסמטיקה כוללים סוגים מסויימים של חומרים משמרים על מנת להגן על המוצר.
כל עוד נעשה שימוש ברכיבים לא רעילים אשר הוכח לגביהם שימוש בטוח, הם יכולים להיכלל תחת הגדרת קוסמטיקה נקייה.
האם קוסמטיקה נקייה חייבת להיות אורגנית?
בדומה לקוסמטיקה טבעית, גם השימוש בקוסמטיקה אורגנית יכול לבלבל. בדומה למזון אורגני, ישנם יתרונות רבים לשימוש ברכיבים אורגניים בתעשיית הקוסמטיקה, אך רכיבים שאינם אורגניים יכולים להיות בטוחים לשימוש באותה המידה.
בשורה התחתונה: לא, קוסמטיקה נקייה אינה חייבת להיות אורגנית.
האם קוסמטיקה נקיה חייבת להיות "ירוקה"?
אם ההגדרה של קוסמטיקה נקייה אינה ברורה לגמרי, הרי שההגדרה של "קוסמטיקה ירוקה" מעורפלת אף יותר. כאשר מדברים על "קוסמטיקה ירוקה", עולות מיד מספר אסוציאציות:
- המוצר מבוסס על צמחים.
- טבעוני
- לא נוסה על בעלי חיים
- ידידותי לסביבה
- אריזות ממוחזרות
בהחלט מרשים, אך למרות שהקריטריונים האלה נשמעים מצויין, מוצר קוסמטי יכול לענות על כל הקריטריונים הללו ביחד ועדיין להכיל רכיבים רעילים!
וגם ההיפך הוא הנכון, מוצר קוסמטי יכול להיות בטוח לחלוטין לשימוש, אך לכלול רכיבים שמקורם מן החי (דבש, שעווה, משי וכו'). במקרה הזה, המוצר עדיין ייחשב נקי כיוון שלא מכיל רעלים, אך לא ייחשב "ירוק".
כך שקוסמטיקה נקייה אינה חייבת להיות ירוקה.
אם כך, טבעי, אורגני, ירוק לא בהכרח אומר שהמוצר נקי. אז כיצד נדע האם מוצר הוא טוב בשבילנו?
ובכן, תמיד נטיל ספק בתוויות שמשתמשות במילים כמו "טבעי" ו "ירוק" כי האמת נמצאת ברשימת הרכיבים. כמובן שאין זה אומר שמוצרים המכילים את המילה "טבעי" ו"ירוק" הם בהכרח רעילים או חשודים ככאלה.
מה שכתבה זו באה לעשות הוא ללמד על מה כדאי להסתכל ולאיזה מידע אנו זקוקים בכדי להחליט האם מוצר הוא הוא נקי, או לא. בבואנו לבחון את התווית, נלמד ממה להימנע.
ההפך מקוסמטיקה נקיה: קוסמטיקה רעילה
ישנו עולם שלם של מוצרי קוסמטיקה נקייה. תמיד אפשר למצוא אלטרנטיבות נקיות למוצרים שאנו מחפשים, אלא שזה דורש קצת מאמץ, במיוחד אם אתם חדשים בעולם הקוסמטיקה ללא רעלים.
כדי להתחיל נבחן מספר דגלים אדומים אשר יתריעו לנו שמדובר במוצר רעיל.
מהי "מכבסה ירוקה"?
כאמור, הקריטריון השני של קוסמטיקה נקייה הוא תוויות בשקיפות מלאה. כדי להבין את "המכבסה הירוקה" נדמיין לרגע כיצד בבואנו לחפש סרום מומלץ שלא ירעיל את עור הפנים שלנו, ניתקל בבקבוק לבן, נקי וטהור עם הכיתוב הבא: " חומרים טבעיים בלבד". בלי לחשוב יותר מדי ובלי לבדוק את הרכיבים כלל, שהרי כתוב בבירור "טבעי", נאסוף את הבקבוק במחשבה שמצאנו בדיוק את מה שחיפשנו.
אלא שאם בכל זאת נקרא ונגגל את רשימת הרכיבים, נגלה שהסרום ה"נקי" מכיל אלרגנים, משבשי הורמונים, וחומרים מסרטנים!
זוהי "המכבסה הירוקה" שמותגים מסויימים משתמשים בה כדי להכשיר את המוצר.
מכבסה ירוקה מתארת מצב בו המותג משתמש בפרסום ושיווק על מנת להעביר מסר שקרי שהמוצר טוב לנו ולסביבה. מותגים רבים מנסים לפנות לצרכן המודע שהבריאות והסביבה חשובים לו. במקום להשקיע בפיתוח מוצרים בטוחים באמת, מותגים רבים משתמשים במכבסה הירוקה כדי לרכוש את אמוננו, מבלי לעמוד מאחורי ההבטחות.
איך יכול להיות ש"מכבסה ירוקה" חוקית בכלל?
חברות קוסמטיקה רבות, יכולות להשתמש בתוויות מטעות, כיוון שחלק גדול מהתוויות אינו מוגדר עדיין בחוק. החוק לא מדביק תמיד את קצב ה"יצירתיות" של חברות הקוסמטיקה, כך שלמעשה, מותגים יכולים להגדיר לעצמם סטנדרט של מה שנחשב טבעי, אורגני וכו'.
מאילו תוויות מומלץ להיזהר?
- אורגני
- טבעי
- ללא חומרים מזיקים
- היפואלרגני
- לא נוסה על בעלי חיים
רשימת עשרת הרכיבים הרעילים
כדי לדעת את רמת הבטיחות/רעילות של כל רכיב ורכיב כנראה שנצטרך להחליף מקצוע. לא תמיד ניתן לבטוח במה שקוראים בתווית ולא תמיד יודעים מה לחפש. אז איך נמנע מרכיבים רעילים בשגרת הטיפוח היומית שלנו?
מומלץ להתחיל ברשימת עשרת "החשודים המובילים" שיש להמנע מהם בכל מחיר:
- פרבנים
- תמציות ריח
- מסנני קרינה כימיים
- דיאטנולומין
- טריקלוזן
- פתלאיתים – רכיבי פלסטיק מיקרוסקופיים
- חומרים מקציפים ו-SLS
- פורמלדהיד ופורמלין
- פוליטילן
- דיאוקסן
טיפים – כיצד לעבור לקוסמטיקה נקיה
מעבר לשימוש במוצרים נקיים קל יותר ממה שנדמה לנו.
זה לא חייב לקרות בין לילה ויכול להיות שתעשו כמה טעויות בדרך. אל תתנו לזה להפריע לכם להגיע למטרה.
הפכו את 2021 לשנה בה תעברו למוצרים נקיים בעזרת הטיפים השימושיים שכאן:
- התחילו עם מוצרים לפנים ו/או מוצרים לשיער – בשגרת היום יום אנו משתמשים בהרבה מוצרים. החל משמפו ועד לאבקת כביסה. כדי לא להיבהל, התחילו במוצרי פנים ושיער. לא הייתם רוצים שרעלים יחלחלו דרך עור הפנים והקרקפת. החליפו מוצרים אלו במהירות האפשרית, ואז עברו למוצרי הגוף.
- מצאו מותגים נקיים ספציפיים שאתם אוהבים ודבקו בהם.
בהתחלה, נסו מוצר אחד או שניים של מותג נקי. סביר להניח שאם אהבתם את המוצר שניסיתם, לאותו מותג יהיו מוצרים נוספים הנחשבים נקיים, כך שתוכלו להרחיב את מגוון המוצרים מאותו מותג.